Friday, February 26, 2010

Maulidur Rasul dan Selawat ke atas Baginda Muhammad s.a.w

Salam maulidur rasul untuk semua dan Selamat Bercuti pada semua umat yang menganut agama islam...hari yg bersejarah ini adalah merupakan ualang tahun kelahiran nabi tercinta kita Muhammad s.a.w...baginda merupakan rasul terakhor yg allah utuskan...dan seharusnya kite berbangga dapat menjadi umat baginda..dan har ini juga merupakan ulang tahun 3kalinye permergian arwah uwan dan paksu pada 9/3,harini kami melakukkan kenduri arwah untuk paksu dan uwan sekali...kenduri yg simple bacaan yassin dan tahlil ringkas...

*atok memakai kopiah,yg paling banyak menjaga uwan dan paksu sebelum mereka pergi,syg atok*

Dibawah ada serbe sedikit mengenai maulidur rasul dan selawat ke atas baginda
Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.
Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.
Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.
Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.
Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.
Dibawah adalah selawat ke atas nabi...akhir kate salam maulidur rasul ye...
0 comments:

Post a Comment

FEEDJIT Live Traffic Feed